pälsängrar.se

Allt om hur du blir av med pälsängrar

Pälsänger

Skalbaggen

Den vuxna pälsängern (Attegenus pellio) är en 3-6 mm lång, hårig skalbagge. Den är brunsvart till svart och har en vit hårig fläck på varje vinge.

Larven

Pälsängerlarven blir 10 mm lång, är hårig och glänsande brun med ett rödbrunt svansborstknippe längst bak på kroppen.

Från ägg till skalbagge

Pälsängerhonan lägger 50-100 ägg och de kläcks efter 6-22 dagar, beroende på hur varmt det är. Ju varmare det är, desto fortare går det. Larverna lever sedan i mellan 6 månader och 3 år, innan de förpuppas och förvandlas till skalbaggar. Har de gott om näringsrik mat tar det kortare tid för dem att bli puppor. Medan de är larver byter de skinn 6-12 gånger. Dessa skinn kan man hitta runt om i sitt hus, där larverna har varit.

På hösten blir larverna till puppor och efter två till tre veckor blir pupporna till skalbaggar. Skalbaggarna lever i ett vilostadium under vintern och blir aktiva när våren kommer. Då vill de ut i solen och man kan hitta dem krypande på fönstren.

Skadebeteende

Det är pälsängerlarven som är besvärlig för människan. Det är den som har varit framme om man hittar små runda hål på sina kläder. Bäst tycker de om kläder av ylle. De äter också på pälskläder och gnager då av håren på pälsen, så att det blir kala fläckar här och där. De tycker också om spannmålsprodukter och kan därför hittas i skafferiet och i köket.